Oldalak

2012. szeptember 17., hétfő

A KARMA hatalma…..avagy A Nevem Earl c. sorozat ajánlója

Offolgatni fogok, pedig elhatároztam, hogy nagyon nem akarok ilyesmit majd a blogban, de közel fél éve vissza-visszatér a gondolat, hogy erről a sorozatról mégis írok egy bejegyzést.


-A Nevem Earl.....


Egy átlagos vígjátékról van szó, amely az egyik „humorcsatornán” fut délutánonként, és alapjában véve arra hivatott, hogy bemutassa a „WHITE TRASH” jelenséget. (Amerikában, azon kaukázusi etnikumhoz tartozó, - fehér bőrű- embereket jelöli, akik alul iskolázottak, eléggé züllött életet élnek, s nem idegen tőlük a családon belüli erőszak, vagy a bűnözés sem sok esetben. Ez a népcsoport úgymond „fehér szemétként” híresült el a köztudatban, Amerika szerte….)

Mi keresnivalója lenne ennek itt a blogban? Hiszen itt cosplayről, vagy olyan dolgokról esik szó, amelyeket mindenki tud hasznosítani ilyen-olyan módon…. - tettem fel magamnak a kérdést, de mégis úgy döntöttem, hogy  beteszem ezt az ajánlóba, -mint idehaza aktuális politikai témát, ezúton is "üdvözlet" az asszonyverető képviselő úrnak KHRRRM- és éppen nézhető családi sorozatot, aztán ti majd eldöntitek, hogy kinek-mit tartogat az adott alkotás.

EARL:

-Képtelen Képregény -moziplakát-



-Jason "Earl" és Kutyi  :D




-Alvin és a Mókusok-screenshot-



Akik nem ismernék:


Adva van egy langaléta, bénácska, állandóan csóró „White Trash” figura, nevezetten Earl, akit ver a sors minden oldalról, mégsem érti az összefüggéseket…Ha éppen nem börtönben csücsül valamely piti bűnügy miatt, akkor részegen vesz el egy 6 hónaposan terhes nőt (Joy) és neveli annak mástól született fiait, míg mindeközben állandó terhére van enyhén értelmi fogyatékos öccse: Randy. Az ifjabb Hickey ugyanis, ha épp nem pénzt lejmol bátyjától, hogy plüssállatokat halásszon ki a Rákbár plushie-automatájából, akkor csikkekkel teli sörösüvegekből issza ki a maradék sört, és általában több kárt csinál, mint hasznot, nem dolgozik, sőt, semmilyen iskolai végzettsége sincsen… (o-O!!!) Earlt az apja sem szereti, állandóan szégyenkezik miatta, és örül neki, hogy anno a kórházban félreolvasták a karszalagon szereplő "Carl"
nevet "Earl"-re, ..és "Szerencsére így nem az én nevemet viseled Fiam! Az öcséd meg...nem tehet róla...ő így született! "

Mindeközben a feleséget, Joy-t sem kell félteni, hiszen ő éppen a Rákbár ügyeletes afro amerikai szépfiújával, Rákossal/ Darnell-lel kavar, és ad el egy „csoki-babát” Earl gyermekének úgy, hogy korábbi afro amerikai gyökerekre hivatkozik….

RANDY:

-Amerikai História X- Seth

-Evolúció: Head and Soulder's Guy ^^


-"Randy" innetől cangával jár... életmódváltás :)


-Ethan Randy-ként..a kaktusznak milyen íze van Earl???! XD


Hősünket, hol fűnyíró-lopásért, hol egy féllábú lány műlábának ellopásáért körözik, és egyszerűen nem hajlandó tudomást venni arról, hogy „ő a saját szerencséjének szerencsétlen kovácsa”, aki csak állandóan nyavalyog, hogy neki miért is rossz az élet.

Egyszer azonban elgázolja egy autó, pont akkor, amikor éppen pár százezer dolcsit nyert egy kaparós sorsjegyen, és csak a kórházban, és gúzsba kötve jön rá, hogy bizony elbaltázta eddigi életét, amikor is megtudja Carlsson Daily talkshow-jából, hogy létezik egy, az embernél nagyobb erő…… a KARMA!! ( amely valós jelentésének kéretik utánanézni majd, akit érdekel, hogy eredetileg ez mit is takar…)

Earl viszont rádöbben, hogy őt a KARMA bünteti meg, az eddigi élete során elkövetett bűnei miatt. ( Elüldöztem anyámék régi barátját; Felgyújtottam a „Jófiú tábort”, Felborítottam Joy-ék lakókocsiját; Elloptam egy lány műlábát; Kigúnyoltam egy érzékeny srácot a suliban…stb.) Ezért ezekről ír egy listát, és módszeresen, napról-napra megoldja/letisztázza egy régi sérelmét/bűnét, amelyeket korábban bűnözőként követett el.

Ami fontos, hogy amint elkezd kedvesen fordulni a többi ember felé, vállalván a felelősséget tetteiért, azt tapasztalja, hogy a többi ember is kinyitja magát számára, megmutatja saját hibáit, bevallja saját tévedéseit, és így hősünk már nyugodtabban alszik éjjel, és kevesebb teherrel ébred másnap, mert letudott valamit, ami fontos, és halaszthatatlan…

Bár aranyos gag-ek közé van burkoltan belerejtve, de lehet, hogy fontos üzenetet hordozhat a filmsorozat mondanivalója. Figyeljünk mindenkire, aki érdekes lehet,még akkor is, ha nem különösebben szimpatikus számunkra. Talán így adódhat, hogy Catalina ( a Mexikóból dobozban érkező menekült –sztiptíztáncosnő) vagy a Tanúvédelmi-Programos afro-amerikai Darnell, esetleg a kéregető Csöves Néni, vagy a „Város bogaras, téglával dobálózó figurája” is a segítségünkre lehet, ha „élet-halálkérdésről” van szó.

S mindezt azért, mert emberként kezeljük őket, és e ként bánunk velük…Nem tudom…őszintén, sok olyan témát feszeget-humorosan persze- amelyekről egyébként tudomást sem vennénk, mert „bizonyos emberek, már láthatatlanok” számunkra, a rohanó átlagember számára.

JOY:

-Jaime Pressly egy magazinban....

-A Maxim címlapján

-Terhesen Joy-ként a sorozatban....

-Ittas vezetésért lefülelve o-O!!!



A sorozatban számos ismerős arc lelhető fel pl: Earl szerepében a sorozat producere Jason Lee ( Alvin és a Mókusok: Dave,) vagy a Képtelen Képregény c. filmben is volt partnere, a Randy-t alakító Ethan Suplee ( Amerikai História X-Seth,) vagy Jaime Pressly ( Vas/Torque, Már Megint Egy Dilis Amcsi Film, Violet/Poison Ivy)
Lényegében az ő neveik garantálják a jó szórakozást :) Könnyed, családi punnyadásra, kaja után, vasárnap délután, amikor nézünk ki a fejünkből  :)

Érdemes belekukkantani néha, aranyosan mutatja meg a társadalom fő értékeit/problémáit számunkra, persze vicces formátumban :) Egy részt megér feltétlenül….:)