Oldalak

2011. december 12., hétfő

Két tutorial-Szőrtáska, és Szőrme mintázás sufni-módra XD----UPDATED!!!!!

"Hau tu mék a" Szőrös táska

Szőrmékkel dolgozni azért jó, mert az anyag fajtájából adódóan, nagy eséllyel szép eredmény várható :)
Erre számítottam akkor is, amikor egy régi, leharcolt kínai kistáskámat újítottam fel Szörnyellához.
(Kép nem sok van, de lesz, már holnap, addig pedig igyekszem úgy fogalmazni, hogy ne legyen faramuci XD )
No, tatyó. Egy olyan tatyó kell, ami külsőre már nem a legszebb, esetleg a mintája miatt divatjamúlt, de nem esne jól kidobni, mert emlék fűz hozzá, vagy csak kéne egy szőrtáska Szilveszterre XD
Fogjuk meg a táskát, és fektessük rá egy kartonlapra úgy, hogy ne mozduljon el, és rajzoljuk körbe, de hagyjunk rá kb 1,5-2 centit. ( Figyelem! Ez csak szőrnél működik, más, egyéb anyagnál sokkal pontosabban szükséges méretezni, hamarosan kiderül, hogy miért...) Tehát ez megvan, no ezt kell majd átrajzolni a szőrme hátsó oldalára.
Miután kivágtuk a szőrdarabokat, fogunk egy, a szőr színével megegyező, lehetőleg erős, és jó minőségű cérnát ( lehet vastagabb is) és szépen kézzel elkezdjük felvarrni a táskára a borítást, majd az egyes  oldalakat is rögzítjük egymáshoz, és az alaptáskához egyaránt, de előtte távolítsuk el az esetleges felesleget. Figyeljünk, hogy ne csúszzon el, ehhez célszerű letűzni gombostűvel, de figylejünk varráskor, hogy ne álljon a kezünkbe ( pl: próbáljuk egy irányból betűzni mindet, majd ezzel az iránnyal megegyezően próbáljunk varrni, mert akkor nem szúr belénk :) ) Pár perc elteltével már alakul a mű, és a szőrben az a legjobb, hogy amint végeztünk, fogunk egy kefét, vagy jobb híján hajkefét (mivel a szőr hullik, mint állat, már a vágástól is) és a varrásoknál kezdjük el összefésülni a szőrmét. Ezzel tehetjük majd egyöntetűvé.
A táska méretétől függően ugyan, de átlagban pár óra alatt könnyen el lehet készíteni egy szőrös retikült :)

-Még csak tűzve az egyil oldal

-itt már a másik oldal tűzve + "mosómaci-farkak" alapja a kínai műszőr gallér, egy régi kabátról :)

Szőrme-pöttyözés :)

Ez a technika szerintem ráhúzható a műszőrmék bármilyen mintával történő ellátására. Egyszerű és hatékony, de nagyon kell ám figyelni közben!!! Viszont így nem keveset lehet spórolni, mert a különböző mintázott szőrmék nagyon drágák, és szükség lehet minta felvitelére.
Megjegyzem, én kénytelen voltam kompromisszumot hozni, de végül jól sült el, ezért még lehet a pöttyözés kifejezetten olcsó is!
No, szóval egy mondatban: csinálni kell egy sablont, egy olyan mintával, ami megfelelő, ez jelen esetben a dalmátpötty :)
Készíteni szükséges egy kartonsablont, az előzetesen megrajzolt, és kivágott mintával. Megfogjuk a szőrmét-szőrszálakkal felfelé-, és egy egyenes felületre helyezzük. Rátesszük a sablont, úgy, hogy ne mozduljon el, ha szükséges, rikkantsunk az otthoniaknak, hogy jöjjenek tartani. Legyen kéznél hajkefe és textilfesték-filc, vagy ha épp hiány van az adott színből, de mondjuk alapszín, akkor lehet alkoholos filc ( mint nálam, vastag verziós, fekete alkoholos filc-ugyanis csak csillámos feket textilfilcet kaptam volna hobbiboltokban :( :( :( ) Ha fent van a  sablon biztosan, akkor kezdjük el szépen a sablon kivágásain kifésülni a szőrt, majd azt minden oldalról egyenletesen végigsatírozni a filccel. Ha egy adag megvan, akkor adjunk neki időt száradni, és utána folytassuk, nehogy elkenjük. Nos, nagyjából ennyi, célszerű először egy nem látható részen kipróbálni, de működik, és tényleg egyszerű! :) Jó munkát hozzá !--képet keresem...

Itt még egy lemaradt, de fontos lehet ez is, ki tudja :)- Rám a bunda kissé nagy volt, ami azt jelentette, hogy konkrétan lógott rajtam, mert sajnos csak 42-eset tudtam szerezni -én 38-as vagyok-. Megbontani a bélést nem szerettem volna, ezért a bunda külső felszínén próbáltam pár öltéssel öszehúzni azt. Hát...lehet, hogy kicsit több felszíni öltéssel jobb eredményt lehet elérni,-esetleg a vállrésznél bátornak lenni, és ott is összehúzni kicsit- ennek tesztelését meghagyom nektek.  De a felszín itt is összefésülhető, ami megint csak a szőr sajátos tulajdonsága, mivel annyira kiállnak a szőrszálak az anyagból, hogy gyakorlatilag elfedik a kabáton ejtett varrásokat, ezt egy bársonnyal vagy bőrrel sajnos nem lehet eljátszani.